Hoofdpijn

8 januari 2020 door Jessica in Blog 0 reacties
Slide Image
Hoofdpijn

Ze is al wel vaker geweest, ze was ooit een van mijn oefen-cliënten toen ik net begon in het mediumschap. We hielden een lijntje, afgelopen jaren. Ze is stoer, daadkrachtig en zacht tegelijk. Dat kan ik zo waarderen in een mens.

Een uur voordat ze komt krijg ik barstende hoofdpijn en word ik enorm moe. Ik weet even niet waar ik het zoeken moet en ik twijfel zelfs of ik de afspraak door moet laten gaan. Ik besluit om een stevige bak koffie te drinken, cafeïne helpt mij soms van de hoofdpijn af. Gaandeweg naar de afspraak toe merk ik dat mijn klachten minder worden.

Ze komt binnen, met dezelfde warme ogen en lach als altijd. Tijdens het consult is haar burn-out het belangrijkste onderwerp wat we bespreken. Ik voel opnieuw de hoofdpijn, die zo heftig is en dat enorme zware gevoel van vermoeidheid. Opeens krijg ik het besef dat het niet mijn klachten zijn, ze zijn van haar. Ik beschrijf alles wat ik voel, ze herkent het en vult aan. Zo bizar. Aangezien ik jaren geleden ook een burn-out heb gehad snap ik hoe naar het is, hoe moeilijk het is en hoe uitzichtloos het lijkt.

Het consult duurt veel langer dan gepland, dat kan ook, want ik heb na haar geen afspraken staan.

Een burn-out, veel is daar over te zeggen. Het woord zegt het al; afgebrand. Alles is op. Het mag opnieuw weer opgebouwd worden, met de kennis en ervaring die je in verleden hebt opgedaan. Als het goed is heb je geleerd dat hoe je leven was, niet meer kan. Zie het als een fundering van een huis die niet stevig genoeg was. Zoek, nu je alles opnieuw kan opbouwen, naar een fundering wat wel werkt, wat steviger is. Hoe, is voor iedereen anders. Maak alsjeblieft niet de fout om alles het zelfde te blijven doen na een periode van rust, dat je dan denkt ‘het gaat wel weer’. Want de kans op terugval is dan groot.

Bij het afscheid geven we elkaar een fijne knuffel. Dat is zeker op zijn plaats, tijdens een consult is er altijd ziel tot ziel contact en het voelt dan even alsof je één bent. Ze komt er wel, ik blijf haar volgen.